top of page

Longlist PrinsjesPodcastprijs: de tien beste afleveringen

DEN HAAG – Uit een recordaantal van 55 inzendingen heeft de jury van de PrinsjesPodcastprijs tien podcastafleveringen gekozen voor de longlist van de PrinsjesPodcastprijs 2023. Deze prijs wordt – samen met de PrinsjesBoekenprijs en PrinsjesFotoprijs – uitgereikt op 14 september tijdens ‘Democratie in Woord en Beeld’ in de Eerste Kamer. In de loop van augustus maakt de jury de shortlist met de drie genomineerde podcastafleveringen bekend.


De politieke podcast speelt een steeds grotere rol in het enthousiasmeren en informeren van alle lagen van de bevolking in politiek. De politieke podcast biedt niet alleen nieuwsvoorziening, maar ook de broodnodige duiding—in alle soorten en maten. Om het maatschappelijk belang van de politieke podcast te benadrukken en de kwaliteit ervan te stimuleren is enkele jaren geleden de PrinsjesPodcastprijs ingesteld. De prijs, waaraan een oorkonde en een geldbedrag van 2.500 euro is verbonden, wordt dit jaar voor de derde keer uitgereikt. De jury van de PrinsjesPodcastprijs bestaat uit Splinter Chabot (schrijver), Lotte Welmers (podcastmaker) en Merel Ek (politiek verslaggever). Vorig jaar wonnen Guus Valk en zijn team de prijs met de aflevering ‘Hetze’ van podcast ‘Pim’ over het tijdperk Pim Fortuyn.


De PrinsjesPodcastprijs wordt op donderdag 14 september uitgereikt tijdens het evenement ‘Democratie in Woord en Beeld’. In de plenaire zaal van de Eerste Kamer worden diezelfde middag de winnaars bekendgemaakt van de PrinsjesBoekenprijs en de PrinsjesFotoprijs. Democratie in Woord en Beeld maakt onderdeel uit van het Prinsjesfestival in Den Haag. De partners van Democratie in Woord en Beeld zijn Nieuwspoort, NRC en de Eerste Kamer der Staten-Generaal. Ieder jaar biedt het festival een programma vol feestelijke en politiek-inhoudelijke activiteiten in de week voor Prinsjesdag.


De longlist (in willekeurige volgorde):


Foto: Jelle Mes

Voordat met Prinsjesdag een nieuw parlementair jaar wordt geopend, zal er samen met de genomineerden voor de PrinsjesPodcastprijs de PrinsjesPodcast worden opgenomen. Onder leiding van juryvoorzitter Splinter Chabot zullen de drie genomineerden terugblikken op de door hun gemaakte podcasts en het afgelopen parlementaire jaar. In Perscentrum Nieuwpoort in Den Haag zal de podcast live worden opgenomen op dinsdag 13 september tussen 18:00 en 20:00.


Hier kunt u bij zijn! Info over de aanmeldprocedure volgt later.

Comments


Commenting has been turned off.
bottom of page