De prijs voor het beste politieke boek van het afgelopen parlementaire jaar is donderdag toegekend aan ‘Hoe ik toch huisjesmelker werd’ van financieel journalist Hans de Geus. Hij ontving de PrinsjesBoekenprijs uit handen van Eerste Kamervoorzitter Jan Anthonie Bruijn. Volgens juryvoorzitter Mark Verheijen legt het boek ‘op een toegankelijke manier uit hoe de huizenmarkt in elkaar zit en hoe we in de huidige situatie verzeild zijn geraakt’. Het levert ‘een bijdrage aan de maatschappelijk discussie, en verhoogt daarmee het niveau van zowel het politieke debat als menig verjaardagsfeest’, aldus Verheijen.
Aan de hand van zijn eigen ervaringen bespreekt journalist Hans de Geus de woningmarkt in zijn boek ‘Hoe ik toch huisjesmelker werd’. Hoewel hij geen eigen bovenwoning kon kopen, kreeg hij wel een lening voor appartementen die hij wilde verhuren op de vrije markt. Het is volgens hem een voorbeeld van een woningmarkt die volledig is vastgelopen. In zijn boek wijst hij de vinger naar marktwerking zonder regulering. Dat heeft volgens de financieel journalist geleid tot de ongelijkheid die hij in zijn boek beschrijft. Het boek is uitgegeven bij de Wereldbibliotheek.
‘Op elk verjaardagsfeest en elke kroeg gaat het erover: de huizenmarkt’, schrijft juryvoorzitter Verheijen in zijn rapport. ‘Het is een onderwerp dat vrijwel iedereen raakt en waar iedereen een mening over heeft.’ Het boek van De Geus is volgens hem een ‘zeer leesbaar en toegankelijk boek voor een breed publiek’. ‘Hij laat tevens zien waarom er geen eenvoudige oplossingen zijn om het probleem op te lossen. Dat verklaart ook waarom het echte politieke debat over de woningmarkt blijft hangen in oneliners en schijnoplossingen’.
Ook genomineerd voor de PrinsjesBoekenprijs 2021 waren ‘Hans van Mierlo, leven van een wonderbaarlijk politicus’ (Hubert Smeets, De Bezige Bij) en ‘Mijn meningen zijn feiten, de wording van Thierry Baudet’ (Harm Ede Botje & Mischa Cohen, Atlas Contact). Naast juryvoorzitter Mark Verheijen maken Kim van Keken (freelance journalist) en Tom van der Meer (hoogleraar politicologie) deel uit van de jury van de boekenprijs.
De PrinsjesBoekenprijs bestaat uit een oorkonde en een geldbedrag van 2.500 euro. In de plenaire zaal van de Eerste Kamer werden – naast de PrinsjesBoekenprijs – diezelfde middag de winnaars bekendgemaakt van de PrinsjesFoto- en PrinsjesPodcastprijs. Het evenement Democratie in Woord en Beeld maakt onderdeel uit van Prinsjesfestival. Ieder jaar biedt het festival een programma vol feestelijke en politiek-inhoudelijke activiteiten in de week voor Prinsjesdag.